Batak

     Hiç bilmediğiniz birini tanımanın bin bir çeşit yöntemi vardır şu hayatta. Farklı farklı tanışma hikayeleri. Ortak arkadaş vasıtasıyla olan mesela en sıkıntısız olanıdır. Her iki taraf için de referans vardır ortada, garantidir. Sosyal mecralardan birileriyle tanışılabilir, samimiyetsiz olabilir. Durakta, hastanede, barda... Alternatifler böylece uzayıp gidebilir. Hakkında çok şey bilmediğiniz birini en iyi tanımanın yeri ise kesinlikle batak masasıdır.
     Duygularımızı rahatça ifade edebildiğimiz birçok yer vardır, kontrolsüzce ifade edebileceğimiz yerler kısıtlıdır yine de. Çözmek istediğiniz birini alın karşınıza ve eşli batağa giriniz. Onun eline güvenerek oyuna giriniz ve batınız. Yüzünde öfkeden acımaya kadar o kadar çok şey belirme ihtimali var ki ve bu kontrol edilemez. İnsanlardaki kazanma hırsını ve kaybetme zafiyetini gözlemleyebileceğiniz en doğal ortamlardan biridir. Bu konuda tez bile hazırlanabilir.
      Hayat ve insanlar üzerine sayfalarca yazılar yazıp duruyoruz. Kendimizi ya da bir başkasını anlatırken süslü betimlemeler tercih ediyoruz. Ajitasyonu ve gösterişi seviyoruz. Yine de ben o kadar karmaşık olmadığına kanaat getirdim bu işlerin.
      İnsanlar kesinlikle batak türleri gibiler. 'Koz maça' tipleri, daima eline güvenenler. Bu insanları kumar masalarında izleyiniz kendilerine dair o kadar çok ipucu alacaksınız ki. Neyse o, olursa olur, olmazsa da benim yüzümden olmaz. Risk alırsam da yine başkasının güvencesiyle almam. Dibe vursam da tek başıma çıkarım. İnsanların kendilerine verdikleri değeri de görebilirsiniz pekala. Egolarının ne kadar incinmez olduklarını ya da ne kadar kolay düşebildiklerini.
      Bazıları kesinlikle 'eşli batak' tipleridir. Birine güvenmek için yaratılmış olanlar. Birey olarak asla kalkışmayacakları işlere sırtlarını birilerine verip gayet cüret edebilirler. Öte yandan başkalarını desteklemek için de yaratılmış olabilirler, tamamlarlar. Onlara güvenmek de keyifli olabilir. Bu sayede onların ikili ilişkilerdeki durumu çözümleyebilirsiniz. Tahammül sınırlarını, anlayış aralıklarını öğrenmek mümkündür.
      'Balayı batağı' insanları... Ah hayat sanırım onlara güzel. Kendi başlarına da eğlenebilirler ya da eğlenmek için karmaşık yollar seçmezler. Türlü türlü olumsuz sonuçlara da varılabilir tabii. Kumarbaz ya da iktidarsız da olabilirler. Bu türden kesin bir sonuç almak biraz daha zor yine de. Doğal ortamında gözlemlemeye devam etmekte fayda var.
       Genel olarak 'batak' insanları da yok değil. Ya hep ya hiç de diyebiliriz. Ölene kadar batabilirler ve durumdan endişelenmezler. Kaybetmeyi hazmedebilen insanlardır, hırssız demiyorum bakın. Sıfır hırs bir insana rast gelmek pek mümkün değil zira ikibinonaltıyılındayaşıyoruz.
       Biraz açık fikirli olmakta fayda var. Birini tanımak istiyorsan 'yolculuğa çıkacaksın'ı mı kaldı? Kusura bakmayın ama burası Selçuklu değil o bindiğinin de kervansaray olduğunu düşünmüyorum. Yine de benden herkese bir selamün aleyküm. Batak masalarına meze olmaktan çekinmeyin arkadaşlar, rica ediyorum oynayabildiğiniz kadar oynayın. Batmaktan korkmayın, çıkarsınız elbet.
       Yaşam hakkında da bataktan çıkarımlar yapmak mümkün aslında. Bunu uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Bilenler bilmeyenlere anlatsın adı üstüne ''batak'', batmaktan geliyor. Yine de şöyle bir sonuç çıkarılabilir: hayat tek kişi batak oynamaya benzer kazanmanın da kaybetmenin de mümkün olmadığı...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bu mutlu sonlu bir hikaye

Kelebekler ve Uçurtma